Tuesday, April 28, 2020

Μένουμε Σπίτι και Μαθαίνουμε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσα από το παιχνίδι BINGO


Στόχος της πρότασης αυτής είναι τα παιδιά να μάθουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα παίζοντας, και να εργαστούν πάνω σε αυτά.
Υλικά που θα χρειαστούν: Αφίσα παρουσίασης της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Καρτέλα με τις αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού ή λίστα με τα Δικαιώματα του Παιδιού.
(Εκδοχή φιλική για τα παιδιά μπορείτε να βρείτε στο εγχειρίδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης COMPASITO, σελίδες 301, 307, και την λίστα στην σελίδα 159
στον παρακάτω σύνδεσμο

Οδηγίες: Εκτυπώνετε την αφίσα με τρόπο ώστε να λείπουν από κάθε αντίτυπο κάποιες εικόνες, διαφορετικές σε κάθε αντίτυπο. Μπορείτε αν θέλετε να κόψετε τα εικονίδια και να φτιάξετε δικές σας καρτέλες Bingo προσέχοντας να παραλείψετε σε κάθε καρτέλα διαφορετικά εικονίδια, έτσι ώστε οι τελικές καρτέλες που θα προκύψουν να μην περιέχουν ακριβώς τις ίδιες εικόνες.
Ένας από την ομάδα θα πρέπει να διαβάζει τα δικαιώματα από την λίστα με σκοπό όσοι έχουν τις καρτέλες να τα βρίσκουν μέσα σε αυτές. Νικητής του παιχνιδιού θα είναι όποιος βρει πρώτος τα δικαιώματα μέσα στις εικόνες της καρτέλας του, φωνάζοντας Bingo!

Επιπλέον στοιχεία: Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσετε την δραστηριότητα, να κάνετε μια συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά αν θα συμμετέχουν παιδιά μικρότερης ηλικίας, που πιθανώς να μην είναι πολύ εξοικειωμένα με τις έννοιες αυτές.
Ενδεικτικές ερωτήσεις:
Τι σημαίνει δικαίωμα;
Μπορείς να ονομάσεις κάποια δικαιώματα;

Ιδέες για συνέχεια: Αφού ολοκληρωθεί το παιχνίδι, μπορείτε να συζητήσετε σχετικά με την δραστηριότητα.
Ενδεικτικές ερωτήσεις ή δηλώσεις:
Απολαύσατε το παιχνίδι;
ή
Το καλύτερο/πιο ενδιαφέρον/αστείο/διασκεδαστικό (ή και λιγότερο) σε αυτήν την δραστηριότητα ήταν…
Μάθατε κάτι καινούριο;
Με βάση τις εικόνες στις καρτέλες, ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Ποιος έχει δικαιώματα; Έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα;
Μας χρησιμεύουν τα δικαιώματα ή όχι και γιατί; Ποιος τα χρειάζεται;
Αργότερα, μπορείτε να δώσετε στα παιδιά να διαβάσουν την Οικουμενική Διακήρυξη, την Σύμβαση ή την λίστα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ώστε να έχουν μια πληρέστερη εικόνα τους.

Καλή διασκέδαση!




Συμμετοχή στις 1,3,4,10,11 των Global Goals 17 Βιώσιμης Ανάπτυξης
 με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.  

No comments:

Post a Comment

#WorldMentalHealthDay Σύνθημα καμπάνιας Φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους: ας την κάνουμε πραγματικότητα

    H πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.  Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στην...