Wednesday, July 28, 2021

Πώς να υποστηρίξετε το παιδί σας με το άνοιγμα ξανά



 Συμβουλές για την καθοδήγηση του παιδιού σας σε μεταβάσεις από την οικογενειακή ζωή υπό περιορισμούς COVID-19.


Μέσω της πανδημίας COVID-19, η οικογενειακή ζωή για πολλούς βελτιώθηκε από κλειδώματα, κλείσιμο σχολείων και απομακρυσμένη εργασία. Για πολλές οικογένειες, αυτό σήμαινε να περνάτε πολύ χρόνο μαζί στο σπίτι για να περιηγηθείτε στην αγχωτική και αβέβαιη κατάσταση. Πολλά παιδιά έχουν συνηθίσει να έχουν δίπλα τους τον γονέα ή τον φροντιστή τους όλες τις ώρες της ημέρας. Για μερικά βρέφη, είναι το μόνο που γνώριζαν. 

Αν και η κατάσταση ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το πού ζείτε, εάν η οικογένειά σας προετοιμάζεται για μια αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα με τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, τα σχολεία και τα γραφεία να ανοίγουν ξανά, εδώ είναι μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί.

Πώς είναι το άγχος του διαχωρισμού;

Το άγχος του διαχωρισμού μπορεί να εμφανιστεί ως κλάμα και πιο προσκολλητικό όταν αφήνετε το παιδί σας (ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα) ή όταν αντιμετωπίζουν νέες καταστάσεις. Συμβαίνει περισσότερο μεταξύ των ηλικιών 6 μηνών και 3 ετών και αποτελεί κοινό μέρος της ανάπτυξης του παιδιού σας. Το άγχος και η αβεβαιότητα της πανδημίας COVID-19 σημαίνουν ότι τέτοιες συμπεριφορές μπορεί μερικές φορές να παρατηρηθούν και σε μεγαλύτερα παιδιά. 

Η παράδοση των παιδιών στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο είναι μια τυπική στιγμή για να αρχίσουν να δείχνουν σημάδια άγχους αποχωρισμού. Λόγω των γεγονότων αυτού του περασμένου έτους, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να έχουν ακόμη πιο δύσκολη στιγμή κατά τη διακοπή του σχολείου, φοβούμενοι επίσης ότι ενδέχεται να μην είναι ασφαλή λόγω του COVID-19.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να νιώθει ασφαλές κάνοντας τη μετάβαση στις παλιές ρουτίνες;

Βοηθώντας το παιδί σας να επιστρέψει στο σχολείο και να επιστρέψετε στη δουλειά, μπορεί να είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προγραμματισμό. Για να κάνετε τον χωρισμό λιγότερο δύσκολο για το παιδί σας, δοκιμάστε μερικές από αυτές τις συμβουλές:

Ακούστε το παιδί σας

Πάρτε τις ανησυχίες τους στα σοβαρά και μιλήστε τους για τις ανησυχίες τους. Με τα μικρότερα παιδιά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να παίξετε το πώς θα είναι η επιστροφή ή να τους ζητήσετε να σχεδιάσουν τα βήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός από εσάς που επιστρέφει για να τα μαζέψει.

Βοηθήστε τους να προετοιμαστούν

Μάθετε τους νέους κανόνες της επιστροφής στο σχολείο και προχωρήστε τους με το μικρό σας. Ρωτήστε το παιδί σας πώς αισθάνεται όταν επιστρέφει στο σχολείο και βεβαιωθείτε ότι ενημερώσατε τον δάσκαλό του εάν έχει σημαντικές ανησυχίες.

Μείνε ήρεμος

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά παίρνουν ενδείξεις συμπεριφοράς ενηλίκων Για να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει χαλαρό και να νιώθει ασφαλές, είναι σημαντικό να διαμορφώσετε τον εαυτό σας ήρεμη συμπεριφορά. 

Έχετε ένα πρόγραμμα αποχώρησης

Για να αποφύγετε τη δυσκολία για μεγάλα παιδιά, δοκιμάστε τα εξής:

  • Κάντε το αντίο θετικό.
  • Ανακοινώστε ότι φεύγετε.
  • Κάντε την εξήγησή σας για να αφήσετε σαφή και σύντομη.
  • Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι θα επιστρέψετε για αυτά.
  • Μην διστάσετε φεύγοντας.
  • Μην επιστρέψετε μέχρι την προγραμματισμένη ώρα.
  • Ακολουθήστε την ίδια ρουτίνα κάθε φορά που φεύγετε ή αφήνετε το παιδί σας.

Το παιδί μου φοβάται να επιστρέψει στο σχολείο. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω να νιώσει άνετα;

Μερικά παιδιά μπορεί να αισθάνονται νευρικά ή απρόθυμα να επιστρέψουν στο σχολείο, ειδικά εάν μαθαίνουν στο σπίτι τους για μήνες. Να είστε ειλικρινείς - για παράδειγμα, θα μπορούσατε να περάσετε από τις αλλαγές που μπορεί να περιμένουν στο σχολείο. Διαβεβαιώστε τους σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για να τους κρατήσετε και άλλους ασφαλείς.

Ενημερώστε το παιδί σας ότι μπορεί να ζεσταθεί αργά. Δεν χρειάζεται να βουτήξουν αμέσως. Το να νιώσετε άνετα να παίζετε με φίλους μπορεί να χρειαστεί χρόνο, και αυτό είναι εντάξει

>> Υποστήριξη της ψυχικής υγείας του παιδιού σας κατά τη διάρκεια των σχολικών επιστροφών COVID-19

Πώς μπορώ να ελέγξω για να δει πώς κάνει το 

παιδί μου χωρίς να τα κατακλύσω;

Να είστε προληπτικοί αλλά να είστε ήρεμοι. Τα παιδιά συχνά παίρνουν τα συναισθηματικά τους στοιχεία από τους βασικούς ενήλικες στη ζωή τους, οπότε είναι σημαντικό να ακούτε τις ανησυχίες του παιδιού, να μιλάτε με ευγένεια και να είστε καθησυχαστικοί. Να είστε προετοιμασμένοι ότι τα συναισθήματά τους μπορεί να αλλάξουν και ενημερώστε τους ότι αυτό είναι εντελώς εντάξει.

Όσον αφορά τον τρόπο check in, πολλά εξαρτώνται από το παιδί σας. Εάν το παιδί σας διατηρεί τον εαυτό του μπορεί να θέλετε να ρωτήσετε "Πώς το κάνετε;" Άλλα παιδιά μπορεί να είναι πιο πρόθυμα να σας πλησιάσουν με τα συναισθήματά τους. Γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας και το πιο σημαντικό είναι να διαχειριστείτε αυτές τις συνομιλίες από ένα μέρος συμπόνιας και κατανόησης.

https://www.unicef.org/coronavirus/support-child-covid-reopening

No comments:

Post a Comment

#WorldMentalHealthDay Σύνθημα καμπάνιας Φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους: ας την κάνουμε πραγματικότητα

    H πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.  Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στην...