Wednesday, April 15, 2020

Μένουμε σπίτι και στηρίζουμε την ψυχική μας υγεία!

  Γράφει η ψυχολόγος του προγράμματος ΙΝ4CHILD Λιάνα Αραμπατζή.

Τον τελευταίο καιρό, πολλές χώρες έχουν κληθεί να πάρουν αυστηρά μέτρα, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λόγω της πανδημίας που έχει προκληθεί από την λοίμωξη COVID-19( η οποία προέρχεται από τον ιό SARS-CoV2).
Οι πολίτες οι οποίοι έχουν προσβληθεί ή εκτεθεί στον ιό, προτρέπονται να διατηρήσουν κοινωνικές αποστάσεις ή να βρίσκονται σε καραντίνα ή απομόνωση, ώστε να μην εξαπλωθεί η λοίμωξη αυτή.
Για την αντιμετώπιση πανδημίας θα πρέπει να:
·         Αποφεύγουμε τις στενές επαφές με άλλα άτομα, τη διατήρηση ασφαλούς απόστασης μεταξύ μας και την αποφυγή συνάθροισης σε χώρους με πολύ κόσμο
·         Στην περίπτωση που έχουμε εκτεθεί στον ιό, να αποφεύγουμε την επαφή με άλλους ανθρώπους, ακόμα και μέσα στο σπίτι με τους οικείους μας.
·         Απομακρυνθούμε από το άτομο το οποίο έχει προσβληθεί από τον ιό.
Η επιβολή αυτών των μέτρων, ενδέχεται να προκαλέσει έντονα και αρνητικά συναισθήματα στο σύνολο των ανθρώπων  π.χ.
Ø  Παρουσιάζονται φοβίες για την δική μας υγεία και των δικών μας ανθρώπων. Υπάρχει ανησυχία για την αναστολή από την εργασία μας. Λόγω αυτών μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές του ύπνου ή μη εκτέλεση των δραστηριοτήτων καθημερινών αναγκών. Να υπάρξει αύξηση του καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και κατάχρησης ψυχοδραστικών ουσιών.
Ø  Παρουσιάζεται μειωμένη διάθεση λόγω της αναστολής των εργασιών και καθημερινών δραστηριοτήτων, που λάμβαναν χώρα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και της μειωμένης επαφής με άλλα άτομα, με τα οποία συνηθίζαμε να ερχόμαστε καθημερινά σε προσωπική επαφή.
Ø  Παρουσιάζεται αυξημένη ένταση και εκνευρισμός λόγω της διακοπής των κοινωνικών επαφών, του περιορισμού της προσωπικής ελευθερίας, υπό τον φόβο μετάδοσης και εξάπλωσης του ιού. Επίσης, κάποιες φορές παρουσιάζεται θυμός απέναντι στις ιατρικές υπηρεσίες, για την επιβολή αυτών των αυστηρών μέτρων ή θυμός για άτομα τα οποία δεν ακολούθησαν τις οδηγίες και μας εξέθεσαν στον ιό, λόγω αμελείας.
Ø  Αίσθημα περιθωριοποίησης, από το κοινωνικό σύνολο, στην περίπτωση που έχουμε εκτεθεί ή νοσήσει, από τον ιό, εμείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μας.

Όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τόσο δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες μας δυσκολεύουν την καθημερινότητα και την ομαλή διαχείριση της, μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια από άτομα καταρτισμένα στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Η παραδοχή της ανάγκης για βοήθεια, δεν μας κάνει αδύναμους και ανίκανους να διαχειριστούμε τον εαυτό μας, αλλά ότι επιθυμούμε να βοηθηθούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη κατάσταση την  οποία βιώνουμε, γιατί πιστεύουμε ουσιαστικά στον εαυτό μας.
Ο Όμιλος Ουνέσκο Σερρών παρέχει δωρεάν ατομικές συνεδρίες με ψυχολόγο για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας. Οι συνεδρίες θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά (Skype) και θα ισχύει το απόρρητο που ισχύει στις κατ’ ιδίαν συνεδρίες.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν email στο in4childserres@gmail.com.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ έμφαση θα δοθεί στους γονείς παιδιών έως 18 ετών. 
#in4child

Η δράση υλοποίείται στο πλαίσιο του έργου: 






«In4Child - Ψυχοκοινωνικές και υγειονομικές παρεμβάσεις για την ευημερία των παιδιών από ευάλωτους πληθυσμούς», το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Πρόγραμμα Interreg IPA CBC «Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικών Πόρων των συμμετεχουσών χωρών.




Η δράση εντάσσεται στους 1,3,4,10,11 των Global Goals 17 Βιώσιμης Ανάπτυξης 







με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.  

No comments:

Post a Comment

#WorldMentalHealthDay Σύνθημα καμπάνιας Φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους: ας την κάνουμε πραγματικότητα

    H πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.  Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στην...