Sunday, October 3, 2021

Συμβουλές από World Health Organization (WHO) Διαχείριση άγχους

 

Συμβουλές από World Health Organization (WHO)
Διαχείριση άγχους
Με τον όρο "στρες" εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία νιώθουμε υπό πίεση ή ότι η ζωή μας μάς δυσκολεύει. Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι σας. Όλοι κάποιες στιγμές νιώθουμε στρεσαρισμένοι. Το στρες σε μικρή κλίμακα δεν είναι πρόβλημα. Ωστόσο, το πολύ στρες μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας. Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν εσάς, ή κάποιο άτομο που γνωρίζετε, να διαχειριστείτε το στρες.
"Γειώστε" τον εαυτό σας

Όταν νιώθετε να σας κατακλύζουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας, υπάρχει μια τεχνική που λέγεται "γείωση" και μπορεί να σας φανεί χρήσιμη. Ξεκινήστε παρατηρώντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Χαλαρώστε και επικεντρωθείτε στο σώμα σας. Πιέστε αργά τα πόδια σας προς το δάπεδο. Τεντωθείτε. Πάρτε αργές ανάσες και εστιάστε στην εισπνοή και την εκπνοή σας. Αν αρχίσουν να αποσπούν την προσοχή σας οι σκέψεις σας, συγκεντρωθείτε ξανά στην αναπνοή σας εστιάζοντας εκεί όλη την προσοχή σας.
Αποβάλετε τις δύσκολες σκέψεις
Οι δύσκολες σκέψεις ή τα δύσκολα συναισθήματα μπορεί να σας αποσπούν την προσοχή από ό,τι είναι σημαντικό. Αν συμβεί αυτό, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας ότι κάποια σκέψη ή κάποιο συναίσθημα σάς έχει κυριεύσει. Προσπαθήστε να το χαρακτηρίσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε "Αυτό που νιώθω είναι θυμός". Αφού αναγνωρίσετε και χαρακτηρίσετε τη σκέψη ή το συναίσθημα, συγκεντρωθείτε ξανά: δώστε όλη σας την προσοχή σε όποιον βρίσκεται μαζί σας και σε ό,τι κάνετε.
Κάντε πράξη τις αξίες σας

Οι αξίες σας υποδηλώνουν τι είδους άνθρωπος θέλετε να είστε. Για παράδειγμα, κάποιες κοινές αξίες είναι "να είστε ευγενικοί" και "να είστε υπομονετικοί". Προσπαθήστε να ξεκινάτε κάθε μέρα έχοντας στο μυαλό σας 2 ή 3 αξίες που θέλετε να ακολουθείτε στη ζωή σας και κάντε τις πράξη. Κάντε ό,τι μπορείτε, όσο μικρό κι αν είναι, για να κάνετε πράξη τις αξίες σας.
Δείξτε καλοσύνη τόσο στον εαυτό σας όσο και στους άλλους

Πολλοί από εμάς δεν φερόμαστε καλά στον εαυτό μας όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Αν είστε καλοί με τον εαυτό σας θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να βοηθήσετε τους άλλους, και αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλους. Προσπαθήστε να μιλάτε ευγενικά με τον εαυτό σας. Σκεφτείτε ποιες μικρές πράξεις καλοσύνης μπορείτε να κάνετε αν δείτε ότι κάποιος πονάει, υποφέρει ή πάσχει από κάτι.
Δημιουργήστε χώρο για τις σκέψεις σας
Κοινοποίηση
Όσο κακός κι αν είναι ο καιρός, ο ουρανός έχει χώρο γι' αυτόν και αργά ή γρήγορα ο καιρός πάντα αλλάζει. Μπορούμε να μάθουμε να είμαστε σαν τον ουρανό και να είμαστε προετοιμασμένοι για τον "κακό καιρό" που φέρνουν οι δύσκολες σκέψεις και τα δύσκολα συναισθήματά μας χωρίς να πληγωνόμαστε. Αναγνωρίστε και χαρακτηρίστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Πάρτε αργές ανάσες και αφήστε τα συναισθήματά σας ελεύθερα. Όταν δημιουργείτε χώρο, οι σκέψεις παραμένουν μαζί σας αλλά μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τον κόσμο γύρω σας.
Εξασκήστε αυτές τις δεξιότητες

Η διαχείριση του στρες είναι μια διαρκής διαδικασία. Και το παραμικρό βήμα είναι σημαντικό. Όσο περισσότερο εξασκείτε αυτές τις δεξιότητες, τόσο περισσότερο θα βελτιώνεστε.

No comments:

Post a Comment

#WorldMentalHealthDay Σύνθημα καμπάνιας Φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους: ας την κάνουμε πραγματικότητα

    H πανδημία COVID-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.  Ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στην...